Чикаго – градът събрал ветровете в короната си

Нощният автобус от Минеаполис до Чикаго ме стовари на автогарата полу-заспала и неориентирана. Но бях там. Един от най-големите градове в САЩ, който е и най-големият транспортен, промишлен, икономически, културен и научен център на Северна Америка, ме очакваше в целия си блясък. Била съм в Чикаго 7 пъти и всеки път е ново приключение за мен. От Минеаполис до Чикаго е около 7-8 часа с автобус и 6-7 с кола и не пропусках случай да отскоча. Първия път, американка, с която работих, ме покани с още 2 други момичета да ѝ гостуваме. Останахме втрещени, когато установихме, че тя няма никакви мебели и спахме по земята. За завивка използвахме големи хавлии или суитчъри, кой каквото намери. След това ѝ гостувах още два пъти, но новото ѝ местенце беше прекрасно и напълно обзаведено. Дори ми се прииска да заема спалнята за гости за дълго време, защото апартаментът се намира на около 30 минути ходене от downtown Чикаго.

Друго пътуване до там бе породено от носталгията ми по българската кухня. Само един истински телец може да се вдигне и да пропътува 450 мили, в едната посока, за да яде хрупкави пържени тиквички, мусака и таратор. Имахме една зверска Тойота раф 4-ка (Зомби бъстър), която беше на издихание, но ни откара без проблеми в българския ресторант Механата. Горещо го препоръчвам на всички, които по някаква причина са попаднали в Чикаго. Когато се връщах от Мексико, с група приятели отново спряхме там, за да ядем, и видяхме великия български актьор Захари Бахаров. Цялото заведение стана на крака, когато той влезе, и го посрещна с аплодисменти. Последваха снимки и автографи за радост на близки и роднини.

За моя 26-ти рожден ден, пак имах честа да посетя Чикаго и си устроих малко парти в бар The Signature Lounge на 96-тия етаж, където бреговата линия среща линията на хоризонта. Кубалибрето има съвсем друг вкус, когато го консумираш с умопомрачителна гледка към езерото Мичиган, окъпано в майски залез.

Едното лято аз, сестра ми и Асен си направихме тридневна екскурзия в Чикаго, организирана специално от мен. Тогава ги принудих да вървят 30км през единия ден и за малко не ме линчуваха. Асен, не стига, че псевдо си загуби дебитната картата, и вдигна на крак цял Разлог и Благоевград, ами аз го довърших с вървене. 30 километра са си цифра, но когато скиташ из Navy Pier, крайбрежния булевард или Чикаго river walk просто не ги усещаш. Поне аз, де. Сестра ми и Асен може би са на друго мнение, но няма да им давам думата. ха-ха

Историите, които имам, свързани с най-българския град в Америка са многобройни и се чудя коя да разкажа по-напред. Опитвам се да ги събера и подредя по някакъв начин, но те се разпиляват като есенни листа духани от вятъра. Ще започна от някъде, пък ще видим до къде ще стигнем. Независимо как сте пристигнали в Чикаго и кой от ветровете ви е довял там, трябва да си намерите място за спане. Имате безкрайни възможности – от най-скъпите хотели до бюджетни хостели или couchsurfing платформата. Аз лично препоръчвам HI Chicago Hostel, където имате включена закуска. Можете да си резервирате местенце чрез Booking, AirBnB или някоя друга платформа.

Второто най- важно нещо е как да се придвижвате наоколо. Начините за придвижване из града са многобройни. Най-добрият е чрез обществен транспорт – по-специално влака L – евтин и лесен за ползване. Имат 130 автобусни линии, някои от които оперират 24 часа, но те могат да бъдат объркващи понякога и да се загубите. Регионалната влакова система Metra, която спира в центъра на Чикаго и в съседните градове и предградия, също е удобна. Можете да използвате обществен транспорт, за да стигнете до града от двете близки летища. Международно летище O’Hare (ORD) се намира на 18 мили северозападно от центъра на града и може да се достигне по синята линия на L, а международното летище Чикаго Мидуей (MDW) се намира на около 11 мили югозападно от центъра и може да се достигне чрез L’s Orange Line. Предлагат се също такси и uber, въпреки че високите начални цени и допълнителните такси правят тази опция малко скъпа. Възможно е наемането на колела или тротинетки. За придвижване из града аз използвам влака L, понякога uber, любимите ми HOP ON HOP OFF автобуси и кракомобила. Безцелното шляене из чикагските улици ми е едно от най- любимите неща (спомнете си за 30км :D). Ако обичате да вървите пеша, но не без посока, можете да се включите в най-добрите пешеходни обиколки в Чикаго, където местен пастир доброволец ще ви води.

След като уточнихме спането, придвижването, яденето и пиенето, идва ред да ви кажа и какво видях в това Чикаго и струваше ли си. Почти съм сигурна, че всеки знае Чикаго като град и хилядите възможности, които той предлага. Не мога да кажа, че съм опитала и видяла всичко, но ще ви разходя из Чикаго по моя начин. Пък дано ви хареса.

В града има типични неща, които са must to do. Да се снимате пред най-високата сграда в Западното полукълбо, а защо не и да се осмелите да излезете на изцяло стъклената тераса на височина 412 м. Залезите са брутални на такава височина, стига да не се пропука стъклото под краката ви. Да се снимате на бобчето, фонтана от сериала ‘Женени с деца“ и хотела на Тръмп. Да се разходите из шарените сергии на Navy Pier, да се насладите на леден коктейл и вкусна храна пак там. Да се повозите на 60 метровото виенско колело, което е превзело небето, и да направете круиз с лодка по Мичиганското езеро или до сърцето на града. Чикаго предлага забавления за всеки вкус, както и пица за всеки вкус. Отделете време да отидете и до Чикакската свободна библиотека, където аз лично намерих романът Под Игото на Иван Вазов. Със сигурност 1 ден няма да ви стигне.

Любимото ми място в Чикаго е Navy Pier. Това е мястото, където се провеждат за различни културни събития, изложби, театрални представления и безплатни обществени програми. Там се събират всички чикаговци и туристи от цял свят, още от 1916г., за да се насладят на красотата на езерото Мичиган или да гледат фойерверките. Има много места за хранене и пазаруване. Разходете се по дългият 1км кей, където забавлението със семейство или приятели е гарантирано. Красиво е както през деня, така и през нощта и е безплатно за посещение. Има толкова много за правене в 50 акра паркове, алеи, градини, магазини, заведения за хранене и атракции. Изживяването да се повозиш на огромното виенско колело е неповторимо, също като коктейлите, на които наблегнахме със сестра ми и Асен. След това Асен заспа на едно от местата за сядане и главата му изгоря. 😀

На второ място се подрежда посещението на Sky Deck the Ledge. Сърцето ми спря, когато стъпих на стъклото, 400м над земната повърхност, а пред теб е само залеза. Горещо препоръчвам да хванете асансьора до 103-ия етаж, за да се насладите на невероятните гледки от наблюдателната площадка – обхващаща до четири щата и петдесет мили в ясен ден! Ако се осмелите, излезте на The Ledge, ще го запомните за цял живот. Аз първия път не можах, защото краката ми омекнаха. Можете да си купите и диплома сувенир, че сте изпълнили това предизвикателство.

Няма как да пропусна Милениум парк и Buckingham Fountain. Millennium Park се намира в сърцето на центъра на Чикаго. Граничи с Мичиган авеню на запад, Колумб Драйв на изток, Рандолф Стрийт на север и Монро Стрийт на юг. Неговите изявени характеристики са проектираният от Франк Гери павилион на Джей Прицкер, най-изисканото открито концертно място от този вид в Съединените щати; интерактивният коронен фонтан от Jaume Plensa; съвременната градина Lurie, проектирана от екипа на Gustafson Guthrie Nichol Ltd, Piet Oudolf и Robert Israel; и изключително популярната скулптура Cloud Gate на Аниш Капур. На облака, някои му казват бобчето. На мен не ми прилича нито на едното, ни на друго, но ми беше интересно да го разгледам. Разхождайки се из Милениум парк, неусетно ще стигнете до Мемориалният фонтан на Кларънс Бъкингам. Това е един от най-големите в света и се намира на Columbus Drive (301 East) и Congress Parkway (500 South) в Grant Park. Работи от 8:00 до 23:00 часа. всеки ден, обикновено от началото на май до средата на октомври, в зависимост от времето. Тези, които са гледали Женени с деца вече са го виждали много пъти, но срещата на живо е УАУ.

Harold Washington Library Center, Chicago Public Library. През 1987 г. кметът Харолд Вашингтон провежда конкурс за проектиране/изграждане на нова централна библиотека в South Loop. Кръстена на кмета, библиотеката отваря врати на 07.11.1991г. Аз бях искрено впечатлена от архитектурата и размерите на сградата. Четири 12-футови бухали с 3-футови глави украсяват ъглите на покрива на сградата. Те са 75 фута широки и 40 фута високи. Тези орнаменти представляват растеж и мъдрост. Бухалите са изобразени в агресивна стойка, наведени напред с високи 8 фута крила. Единият крак стиска разхлабени документи, докато другият, с вдигнати нокти, е готов за удар. Библиотеката е напълно свободна за посещения и има безплатен интернет. Препоръчвам ви да отидете до най- последния етаж, където има закрита градина.


Lincoln Zoo and botanical garden. Ако продължите да вървите на север от Navy Pier по крайбрежния булевард, ще стигнете до тих и просторен парк. Там се намира последният ми фаворит от топ 5 неща за правене в Чикаго – Консерваторията на Линкълн Парк. Зоологическата и ботаническата градина са отворени за посещение всеки ден от седмицата и са напълно безплатни. Можете да си прекарате целия ден там, но ако сте със съкратено време ще са ви нужни около 3 часа. Освен, че е една от най- старите градини на континента, Консерваторията на Линкълн Парк ми предложи и едни от най- красивите гледки към центъра на града. Там повече от 1100 бозайници, птици, влечуги и земноводни; хиляди риби и насекоми са намерили дом. Колекцията на зоологическата градина представлява около 200 различни вида животни – много от които са редки и застрашени. Винаги има какво ново да се види и научи в тази зоологическа градина и нейните много експонати. В град, в който всеки ден се строят небостъргачи, зоопаркът Линкълн Парк е посветен на това да бъде мястото в Чикаго за дива природа – където децата се учат да обичат животните, където възрастните преоткриват какво е да се чудиш и където природата не е просто бягство, но приоритет.

Без значение какво ще изберете да посетите, ви съветвам да си направите общ предварителен план. Чикаго за мен е едно от неповторимите места на земята. Милионен град, събрал в себе си хиляди култури, народи и истории. Не бих се уморила да се завръщам там, защото винаги има нещо ново за откриване.

One thought on “Чикаго – градът събрал ветровете в короната си

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: