Залипие – цветна магия и спокойствие

Пак е неделя и аз пак съм по пътищата като този път съм избрала да посетя най-цветното полско селце – Залипие. Това колоритно местенце е известно с украсата на къщите си, с весели картини по стените и печките, цветя изрязани от хартия и паяци от сено. Това малко древно селце в Югоизточна Полша определено е една от най-големите туристически атракции на страната. Не защото има петзвездни хотели или масивни стъклени сгради, а напротив, заради малките дървени къщички, които са боядисани в най-живите цветове. Полските села винаги са ме изумявали с красиви къщи, чисти улици и неспирен живот. В пълен контраст със сивите и мрачни градове, Залипие ще ви очарова с къщи изрисувани с цветя и фолклорни мотиви. Хората са толкова гостоприемни и усмихнати, че нямат нищо против да ви пуснат да разгледате и да се снимате в къщите и дворовете им.

Цветна магия - макет на къща на централния площад в селото
Цветна магия – макет на къща на централния площад в селото

Залипие се намира на около два часа път източно от Краков, около стотина километра. Град Тарнов е на около 35 км от селото. Най- удобно е да пътувате с кола. Можете да наемете с приложение Panek или с някоя компания rent a car. Бъдете подготвени – до там е панорамен междуградски път, а не магистрала. Можете да вземете също автобус или влак, но ще трябва да се прикачите в Тарнов. Ако планирате пътуване из южна Полша, Залипие определено трябва да бъде в списъка ви, без значение от начина на придвижване.

Един ден е напълно достатъчен, за да обиколите и разгледате къщите и музея на селото. Ако пък решите да пренущувате, можете да го направите в гр. Тарнов. Аз и моите спътници решихме да отделим една слънчева неделя за тази дестинация. Важно е да кажа, че наоколо няма ресторанти или кафета, но пък можете да вземете със себе си храна и да си направите пикник.

Типично по български попитахме уредника на музея: “ Защо им е на тези хора да си рисуват къщите? Друга работа нямат ли си?“ Той разказа, че традицията да се украсяват къщите с цветни рисунки произхожда от края на 18 век, от времето на опушените колиби. В такива колиби не имало комини, а димът от огнището е минавал през дупката в покрива. За да озарят интериора на къщата, селските жени варосвали саждистите места, за да изглеждат домовете им красиви. Но дори и след варосването понякога все още се е виждало тъмен дим. За да прикрият по-нататък саждите, жените рисували флорални мотиви върху свежата вар. С течение на времето цветните орнаменти превзели печките, стените и таваните на колибите и накрая външните стени на къщите и дори стопанските постройки. С помощта на цветните бои къщите от селото се превърнали в уникална форма на изкуство, която виждаше, която е запазена и до днес. През 1948 г. се провежда първото издание на Състезанието за рисувана вила (Malowana Chata), за да се определи кой местен има най-красиво украсената къща. Поддържайки местните народни традиции за боядисване на къщи и хартиени занаяти живи и до днес, този празник на полската народна култура все още се провежда ежегодно през уикенда след Corpus Christi.
Това е и най- доброто време за посещение.

Въпреки, че е instagrammable дестинация, Залипие остава малко встрани от основния туристически поток и не е препълнено с туристи. Това ви гарантира, че ще бъдете посрещнати топло от местните жители. Те обикновено са отворени за гости и може да ви поканят в домовете си, за да видите техните произведения на изкуството (и може би да ви продадат някои). Ние имахме късмет и открихме, че не само вътрешните стени, но и таваните и гредите на тавана също са украсени с боядисани венци и гирлянди. Цветя озаряват печките, камините, касите на вратите, покривките, тенджерите и тиганите, вази и повечето ежедневни предмети от бита с всякаква повърхност. Други занаяти, които ще забележите, са сламени паяци, висящи от тавана, и цветни хартиени букети, често под или до религиозни икони.

Селските пътища на Залипие ще ви отведат вили, хамбари, огради, стопански постройки, кладенци, кокошарници, кучешки къщички обсипани с рисувани цветя. Дори пожарната на селото е подобаващо украсена. Препоръчвам ви да разгледате и местната католическа църква Kościół św. Józefa Oblubieńca. Музеят: Фермата на Фелича Кюрова в Залипие (FELICJA CURYŁOWA’S FARM IN ZALIPIE) също е отворен за посещение всеки ден от седмицата без понеделник. Нормалният билет в активния сезон е 8 злоти (около 3.50лв.), а в периода от ноември до март е 2 злоти (около 80ст.)

Залипие ме очарова със своите пъстри цветове и блажено спокойствие.

Мястото е уникално и определено ще има какво да разказвате.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: