Сан Марино – най- старата република в света

Миналата година, когато ви разходих из Римини споменах и за тази приказна държава джудженце. За съжаление, тогава не успях да се докосна до нея, но само година по-късно съдбата ми предостави и този шанс. Аз го приех с отворени обятия, пакетирах раницата и бях готова за приключения.

Тези от вас, които харесват приказни крепостни замъци сгушени на планински върхове, продължавайте да четете. За останалите има и други статии из блога. Сан Марино не е много известна дестинация сред повечето българи, но аз ще ви изненадам с красотите й.

Една от многото калдъръмени улици в старата част на град Сан Марино

Посетих Сан Марино в разгара на лятото – началото на юни – и го заварих гъмжащ от туристи. Препоръчвам ви, ако обмисляте посещение, то да бъде през пролетта, в началото на лятото или есента. Аз не обичам да пътувам особено през зимата, но изборът оставям на вас. Поради интензивния график на моята обиколка имах само един ден и се опитах да взема максимума. Достатъчен ли е един ден? Категорично не. Не бива да позволявате на малкия му размер от 61 квадратни километра да ви заблуди, тъй като в пътуването до Сан Марино има нещо повече от еднодневните екскурзии от Римини и Болоня в Италия, което обикновено се предлагат. По думите на неговите много горди жители, обектът на ЮНЕСКО за световно наследство е „достатъчно малък, за да бъде голям“ и отделянето на два или повече дни тук означава да копаете по-дълбоко в една от най-завладяващите страни в света. Аз се убедих в това твърдение от първо лице и бързам да разкажа повече.

Не се изисква специална виза при посещение, въпреки че Сан Марино е отделна държава, заобиколена от Италия от всички страни. Няма официален граничен контрол и всеки с валидна виза за Италия може да влезе в Сан Марино. Въпреки това, официален паспортен печат може да бъде закупен от Туристическата служба на цена от 5 евро и е доста красив за вашия паспорт.

Има множество автобуси, които тръгват от централната авто и жп гара в Римини на всеки час. За актуално разписание ви съветвам да проверите на място. Билетът е 5 евро в посока. Можете да си купите билет на място за отиване и връщане (дори ви съветвам да го направите),като е възможно да платите с карта или в брой. Пътуването продължава около 40-45 минути в посока, но зависи от трафика. Автобусът, с който пътувах спря с централната част на столицата Сан Марино.

Спомням си как плахо слязох от автобуса екипирана с шапка и очила, защото през лятото е много горещо. Обходих с поглед околността и останах без дъх. Красота. Сан Марино претендира да бъде най-старата република в света и единствената оцеляла италианска „град-държава“. Това е вечна микродържава, чиито институционални функции, политическа система и израз на свобода и твърда независимост остават непроменени от създаването си през 301 г. сл. Хр. от каменоделец Марин от Арба, като част от монашеска общност, дори след различни войни и анексии.

Историческият център на Сан Марино е много туристически с тесни улички са затрупани от магазини за сувенири, обслужващи пътуващите. Въпреки това, той диша история чрез всеки паметник, стена и калдъръмена пътека и въпреки обширната реставрация, където стените на Стария град са коригирани, преструктурирани и разширени в края на 19-ти век, той остава относително непроменен. Портата Свети Франциск, бившият пост за охрана на Сан Марино, все още действа като главна врата към града, а базиликата Свети Марин доминира над площада. През портата минах, но в Базиликата не ме пуснаха, защото бях с къси панталони и потник. Историческият център, макар и туристически, все още предоставя чудесна база, от която да разгледате околностите. Спиращи дъха пейзажи ще се разкрият пред очите ви, ако решите да посетите най- старата панорамна крепост в града Prima Torre – La Rocca – Guaita.

Друго място, което можете да посетите е град Борго Маджоре – вторият по големина град и един от общо деветте региона на страната – достъпен чрез кабинков лифт или с кола. Разходете се по тихите улици, отдайте се на дегустация на вино и различни ястия. За тези, които искат да изпитат кратката си на пешеходна пътека, е възможно де изкачване нагоре в планината.

Извън социологическата формация на Сан Марино, богатите на земеделие пейзажи помагат да се преоткрият кулинарните и винопроизводствените традиции от ферма до маса. Consorzio di San Marino е създадена през 2003 г., за да запази вкусовете на територията и да продължи производството на местно произведени продукти и е основна част от туристическото предложение.

Ако решите да прекарате повече от един ден в тази прекрасна страна можете да отседнете в хотел, AirBNB или каучсърфинг. Можете да потърсите и в booking.com Дори и да предприемете еднодневна екскурзия като мен, уверявам ви ще си заслужава и ще си тръгнете с много нови спомени, снимки и преживявания.

One thought on “Сан Марино – най- старата република в света

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: