Инфлуенсъри в минало време

Днес няма да споря и да разтягам локуми.

Днес ще мълча и ще пиша със прости думи.

Пиша и трия. И листът все празен стои си.

Не е лесно. Избрала съм не лесна задача …

Днес празнуваме първи ноември – ден на Народните будители. Много исках да изразя мислите си в стихотворение, ама не ми стигнаха силите, дето се вика. „Или силите, или ъкъла“ щеше да каже баба ми.

Ако искате вярвайте пробвах, ама не можах да ги събера тия думи в няколко куплета. Някоя все бягаше, все не стигаше. Или пък скачаше от ред на ред и ми разваляше римата. Отказах се от стихотворението и си викам ще давам направо. Не знам колко е направо предвид отклоненията ми, ама всеки автор си има особености.

Та, почвам вече, без излишно суетене. Днес е денят на Народните будители. Помня, едно време в училище празник голям, рецитали, вълнение. Но вече съм от другата страна. Сега аз подготвм програмата, аз развълнувам децата за тази дата, макар и далеч от България.

Ровя се из Интернет, чета програми за празника, какво правят другите училища и се замислих какво всъщност празнуваме. От 1922г насам, почитаме хората, които през целия си живот активно са популяризирали и извеждали в приоритет знанието за националната история и правилната употреба на майчиния език, както и се прекланяме пред родната култура и национален дух. В по-широк смисъл към категорията на будителите можем да отнесем всички бивши и настоящи училищни, книжовни, читалищни, театрални, музикални и др. културни дейци, които, макар и неизвестни за широката общественост, допринасят с делото си за духовното израстване на българина. Това са хора, които повлияват на народа. Те подбуждат, образоват, изграждат пример и влият чрез действията си на цялото общество.

Тогава една от най-мразените от мен съвремени думи чуждици направо ме плесна по челото.

Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър и Матей Граматик инфлуенсъри. Първо мисълта ми се стори абсурдна и се засмях на глас, но след това се умълчах. Тези хора са моделирали  съзнанието на младите умове с книга в ръка и пълна глава. Пречупвам света тогава през огледална призма и виждам света днес.

Колко ли последователи биха имали Вазов и Раковски в Instagram? Щеше ли обществото да откликне и да ги follow-не. Как ли би звучало тогава: Ако този урок от рибния буквар Ви е харесал дайте палец нагоре? Дали юнакът на Добри Чинтулов, ще може да изпревари чуждите усмивки на Тото в класациите?

Някои от Вас може да си кажат: „Обществото се мени и ценностите се менят“. Аз ви призовавам да отделите време и да разкажете на децата си за инфлуенсърите в миналото. Ей така, за да ги помнят и да ги знаят и те. И за да ни има и нас в бъдеще време.

One thought on “Инфлуенсъри в минало време

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: