Пустиня в сърцето на Европа?!

Не, ама да!

В този пътепис искам да Ви разходя до Блендовската пустиня. Да правилно чухте. Марчето ще Ви води на туризъм в полска пустиня. Блендовската пустиня е пясъчна област между Блендов и селата Хехло и Ключе в Полша. Беше красиво приключение, така че няма да губя повече време и започвам да разказвам.

Блендовските пясъци са най-голямото струпване на свободен пясък далеч от морето в Централна Европа. Те са се отлагали от топенето на ледник преди хиляди години. Белндовската пустиня не е създадена по естествен път, а по-скоро е резултат от човешка дейност, която е снижила нивото на подпочвените води до такава степен, че земята вече не може да поддържа растителен живот. Още от Средновековието горските територии са агресивно изчиствани, за да се отговоря на нуждите на местните минни и металообработващи дейности. Тази сеч оголва около 150 km2 пясък, който някога е стигал чак до Явожно на юг.

Аз за това място разбрах съвсем случайно, когато се ровех из интернет и проучвах къде да се разходим с баща ми, когато ми дойде на посещение. През вековете след появяването си, голяма част от Блендовската пустиня е обрасла. През 2013 и 2014 г. усилията за опазване са възстановили някои от пустинните пясъци.

 Пътуването изискваше ранно ставане. Не, че е много далече от Краков, но бях планирала да посетим гр. Оклуш, замък Пшиестова скала и да обясваме в Национален природен парк Ойцов.
Та станах в седем сутринта – неделно. Бърза разходка из квартала. След това малко американски палачинки за закуска и хайде по колите. Отиваме в пустиня. На около час път от Краков, в самото сърце на Стария континент.

Беше малко странно място, защото по средата на нищото, навигаята каза: „Местоназначението Ви е отдясно“. Решихме да вземем някакъв черен път и той ни отведе до нещо като паркинг. Когато си никъде и няма кой да питаш, разчиташ на това, което имаш – себе си. Времето не беше нито хубаво нито лошо, но примирихме се. Тръгнахме из рядката борова горичка да търсим пустинята.

Намерихме гъби. От хубавите. Тия, които ги ядеш по един път ( виж снимката по-долу).

След кратко лутане из гората я намерихме. Беше тихо и красиво, Накъдето и да погледнеш – пясък. За наша изненада открихме оръдия използвани през втората световна война.

Можеш да обикаляш из пясъците с часове. Имаше и сватбена фотосесия.
Има няколко точки, от които има красиви гледки отбелязани на картата. Ние решихме да разгледаме Чубатка и Рожа Виатров. Снимките по- горе са от Рожа Виатров.

От Чобатка се разкривапанорамна гледка на целият масив. Има и изоставеа военна кула. Препоръчвам, ако имате пут по тези земи да разгледате.

Тъй като времето ни притискаше се качихме на колата и отпрашихме към другите планувани дестинации – гр. Олкуш и Национален парк Ойцов. За тях ще разкажа в следващите публикации.
Останете и пътувайте с мен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: