Танцов ансамбъл Иглика

Доказателство, че музиката е универсален език без граници

Иглика – танцова магия без граници

През април месец 2019, в Краков тържествено беше открито консулство на Република България. По този повод имах честта да се докосна до магичното изпълнение на танцов ансамбъл Иглика. Те представиха български народни песни, хора и създадоха невероятно настроение сред присъстващите. Хванати ръка за ръка извихме кръшно хоро, чак до двора на сградата. За мен беше впечатляващо как хора, които не са от български произход, толкова изкусно са овладели нашия фолклор.

Част от прекрасните усмихнати танцьори

Веднага се запалих и реших да започна да посещавам репетициите им всеки вторник. Въпреки, че преди съм танцувала близо 5 години, не можех да се сравня с техния професионализъм и умения.

В следващите редове ще ви разкажа малко повече за историята на групата. Танцов ансамбъл Иглика е основан през 2001г. в Института по славянска филология на Ягелонския университет в Краков, Полша. Мениджър и хореограф на групата е Катаржина Витек.
Около 40 ентусиасти любители на балканския фолклор се събират, за да развиват страстта си. Всяка година се присъединяват нови хора, които бързо намират своето място. Всички са усмихнати, дружелюбни и приятелски настроени. Въпреки езиковата бариера, намирам начин да общувам с останалите чрез музиката. След всяка една тренировка се чувствам презаредена и изпълнена с енергия.

Репертоарът на групата включва народни танци и песни на страните от Балканския полуостров: България, Сърбия, Македония, Гърция. Има тенденция на непрекъснато допълване и обогатяване с нови мелодии, песни и танци от различни региони.

Пъстроцветните костюми на IGLIKA се правят предимно от момичета от групата. Ризите, изящно бродирани на ръка, са комбинирани с оригиналните елементи на костюми, донесени направо от България.

Впечатляващо е , че група IGLIKA има над 100 концерта. Работи с много културни центрове в цяла Полша. Ансамбълът се представя с участия на официални събития. Някои от тях са организирани от Посолството на Република България във Варшава и Българския институт за култура. Иглика участва и във фестивала на науката в Краков, в многобройни чествания на български празници и други културни събития, свързани с Балканите. Групата се изявява и в програмата на TVP2 „Европа може да се хареса“ и на TVP Краков „Етнически климат“ в епизод, посветен на българското малцинство в Полша. Това спомага за популяризирането на българската народна музика и култура по света.

Иглика се състои от танцова и певческа група. Има и оркестър, в който свирят професионални музиканти. По време на концерти зрителите могат да чуят уникалните акордеон, кларинет, цигулка, контрабас, бузуки, китара, дарбука, тъпан и гайда. Всеки досег с групата е незабравимо танцово и музикално пътешествие на Балканите. Гръцко сиртаки, български хоро, сръбски ритми, цветни, ръчно украсени костюми, красиви песни, и фантастичните балкански ритми, пленяват всички. Веднъж чули магията, хората неусетно започват да танцуват и да се забавляват заедно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: