Интересни факти за Краков, които може би не знаете

Като един от най- старите градове в Европа, Краков ме очарова със своята история, архитектура и магия. Първите исторически свидетелства за града датират от около 968 година от еврейски търговец от Испания, който описва града като важен търговски център на Славянска Европа . Тринадесет вековният търговски град има най-големият европейски пазар и множество исторически къщи, дворци и църкви с техните великолепни интериори.

В тази статия ще споделя няколко любопитни факта за града, които откривах случайно при различни обстоятелства.

1.Краков – „Малкия Рим на централна Европа“. Градът се слави с това прозвище заради големия брой църкви пръснати из града. Изобилието от забележителни, исторически римокатолически църкви, както и изобилието от манастири и параклиси, печелят на града тази слава в миналото. Църквите на Краков, включват над 120 римокатолически места за поклонение, от които над 60 са построени през 20-ти век. Те остават средища на религиозния живот на местното население и се посещават редовно, докато някои често са претъпкани в неделя.
Броят на църквите в Краков все още нараства. Много от старите църкви са известни като архитектурни паметници от културата на Полша. Те често съхраняват религиозни икони и артефакти, почитани заради тяхната художествена и духовна стойност.

2. Градът е известен с това, че е един от големите центрове на образованието в Централна Европа още от 14 век. Днес Краков е дом на 24 институции за висше образование. Смята се, че приблизително 200 000 студенти пребивават и посещават университет в Краков. Тук се намира и вторият най- стар университет в Централна Европа – Ягелонския университет. Създаден е през 1364 г. от полския крал Кажимеж III Велики. Наречен е в чест на кралската династия Ягело. Можете да се докоснете до библиотеката, стаите на професорите, тържествената зала с портретите на всички ректори. Това е мястото, където е учил Николай Коперник.

Правен Факултет на Ягелонския университет

3. Safety First. Ако планирате екскурзия, това може да е един от най-важните интересни факти в Краков – безопасността. Полша е на 22-о място в класацията за безопасност в световен мащаб, като остава една от трите европейски държави, които не са били засегнати от организирани въоръжени нападения през 21 век. Нивото на престъпност като цяло в града е ниско.

4. Под умопомрачителния градски площад се намира не по-малко впечатляваш подземен музей. Правилно сте разбрали, да. Музеят „Подземията на площада“ се разполага на площ от около 6000кв. метра. Три дълги коридора Ви очакват да се насладите на средновековен Краков.

5. „Списъкът на Шиндлер“ – Най-известният филм на Стивън Спилбърг е заснет в Кажимеж – Еврейски квартал Краков. Старите синагоги и духът на еврейската култура все още присъстват в града и привличат милиони туристи от цял свят.

6. Централната градска часовникова кула е импровизация на Наклонената кула в Пиза. Въпреки, че кулата се отклонява от основата си само с около 55 см, може да се види ясно благодарение на завидните 70 метра височина.

7. Краков – модерен и съвременен град. Въпреки богатата си история, сърцето на Полша, разполага с модернизиран градски транспорт. Краков е първият полски град, който стартира линия за обществен транспорт само с електрически автобуси. В момента той разполага с най-големия парк от електрически градски автобуси в Полша и петият по големина в Европа.

8.Краков- градът на дракона. Според полска легенда, в подножието на хълма Вавел е живял дракон, който се нуждаел от редовни приноси на добитък, за да не се наложи да яде местните хора. Той е бил убит от синовете на цар Кракус (основател на града). Сега в близост до замъка Вавел има статуя в памет на легендата.

Статуя на дракона от легендата

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: