Пешеходен туризъм в Краков – част първа

Въпреки, че не е малък град, повечето от забележителностите в Краков са ситуирани около старата част на града, по известна като Stare Miasto. Предлагам Ви една идея за пешеходна обиколка на града, като съм събрала почти всички забележителности в стария град.

Началната точка е Театър Slowackiego. Така се нарича спирката на градския транспорт, която е в близост, а името на самата сграда е театър „Илиуш Словацки“. Забележителна сграда с красива архитектура бароков стил. Построен е през 1893 година по модел на Парижката опера. Построена е на мястото на някогашен манастир и църква на религиозния Орден на Светия дух. Мястото е подходящо за снимки.

Вървейки през красивия парк, който опасва целия стар град, стигаме до крепостта Barbakan, площада Матейко и една от централните порти на стария град Florian’s Gate.

Барбакан е построен 1498-99 година. Името му означава „външна защита на замък“. Бил е свързан с градската стена чрез път. Подвижният мост, съединяващ барбакана с Флорианската врата, има ширина 2,4 метра и височина от 3,5 метра.

Около 200 метра северно от крепостта се намира площадът Матейко, типичен площад за града. Бил е построен през 19 век. Около площада се издигат много красиви частни къщи, монументални фасади. На ъгъла в улица Варшавска се намира църквата Св. Флориан. В центъра на площада се издига паметник Грюнвалд, който също заслужава вашето внимание.

паметник Грюнвалд

Нашата обиколка продължава с преминаването през Флорианската порта и влизане в стария град на Краков. Това е една от най – известните полски готически кули. Построена е в началото на 14 век, с основно предназначение- защита на града от турските войски. Висока е около 34 метра. От тук започва краковският кралски път. В миналото по него са минавали крале и принцове, чуждестранни пратеници и знатни гости, паради и коронационни шествия.

Ние ще вървим по техните следи през улица Флорианска до главния площад и през улица Гроцка до черешката на тортата – Замъка Вавел.

Главният площад на Краков ( Rynek Główny) има собствен дух и магия, които ще ви завладеят напълно. Това е най- големия и най- автентичния средновековен площад в Европа. Внушителните изписани барокови и ренесансови фасади на сградите са строени в права редица, готови за снимки. Малки кокетни ресторанти, очакват своите посетители да се насладят на страхотна храна. Площадът функционира още от 13 век и е бил един от най- големите в Европа. От него водят началото си 12 улици.

Интересно е, че под целия площад има исторически музей, който е отворен за посещения. Средновековни пътища, предмети на около 800 години и медни експонати от XIII век приковават вниманието на повече от 1000 посетители дневно.

Освен с това, площада ще ви впечатли и с красивата базилика Дева Мария. Тя е отворена за посещения всеки ден 11,30 до 18,00 часа. Тя е изградена през 1222 година и предлага собствени турове.

Базиката Дева Мария

Можете да разгледате и старата часовникова кула. Тя е единствената сграда останала от някогашната сграда на кметството. Висока е 70 метра и е в готически стил. Входът на кулата се пази от 2 каменни лъва, изсечени в началото на XIX век.

Часовниковата кула част от някогашната сграда на кметството

Централната сграда на площада се нарича Сукеннице, което в превод означава съдебна зала. Появява се през XIII век и за последно е преустроена в съответствие с вкусовете на XIX век. В старите времена е била предназначена за търговците на платове. В магазините, разположени на долния етаж на галерията, се продават различни занаяти и сувенири: кехлибарени и кристални бижута, издълбани дървени фигури, ковчежета и мъниста, кукли в национални дрехи, дракони Wawel от всякакъв вид и форма.

През зимата на Rynek Główny се организира коледен базар с много лакомства.

Независимо от сезона, през който сте избрали да посетите Краков, централния площад ще ви накара да искате да се върнете отново и отново.

Обиколката ни продължава в следващата статия.
следва продължение…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: