Ботаническата градина на Ягелонския Университет – идеално място за бягство от градския шум

Ботаническия музей

Едно от интересните места, които можете да посетите в Краков, е Ботаническата градина към Ягелонския Университет. Това беше една от първите ми дестинации, когато дойдох на Еразъм (2018) по тези земи.
Тази неделя, години по-късно, след традиционния брънч с мои приятелки, решихме да посетим отново това прекрасно място за разходка и отдих.

Ботаническата градина се намира на улица Mikołaja Kopernika 27, в центъра на Краков. Мястото е лесно откриваемо и достъпно. Можете да използвате удобния градски транспорт. Ако сте любители на разходките, ви предлагам да отделите около 10 – 15 минути и да се разходите до там. Има минимална входна такса, която напълно си заслужава да бъде платена.

Ботаническата градина е един от отделите на Института по ботаника към Ягелонския университет. Основана е през 1783 година, което я прави най-старата ботаническа градина в Полша. Площта, която заема е приблизително 9,6 хекртара. Тази територия е разделена на различни части. Някои от тях са секция тропически растения, отдел подправки, скална градина, царството на розите, водни растения, растения, от които се правят лекарства, дендрариум и др. Когато закупите билет, ще Ви бъде предоставена карта, за да може лесно да се ориентирате.

Освен пешеходната зона с малко езерце и алеи, движещи се сред дървета и храсти, има оранжерии, в които се отглеждат невероятно красиви орхидеи. От средата на деветнадесети век, главно заради ботаника Йозеф Варшевиц, започва да се развива тази колекция. Днес, със своите над 500 вида, тя се е превърнала в най-старата и най-голямата колекция от този вид в Полша.

Ботаническата градина е отворена за посетители само от средата на април до средата на октомври. През зимата са възможни само посещения във връзка с изложби и лекции. Съветвам Ви да отделите време и за Ботаническия музей. Той е на Ваше разположение в сряда, петък и неделя, през летния сезон, когато е отговорена и градината.

Можете да прекарате няколко часа, разхождайки се сред дебелата сянка. Има и пейки, ако желаете да поседнете и да се насладите на заобикалящото спокойствие.

Не се притеснявайте, ако пътувате сами и нямате компания за разходка. Мястото е подходящо и за индивидуални посещения. Можете да вземете любима книга и да прекарате часове на открито. Гарантирам ви ще забравите за шума и за забързаното ежедневие. Мястото е истинска находка и за фотографите. Експериментирайте със светлината или ъгъла докато направите идеалния кадър. А защо не и снимка за профила ви в социалните мрежи. Единственото, от което се нуждаете, е слънчев ден и свободно време.

Отбележете още сега мястото като атракция, която да посетите при бъдещо пътуване до Краков – сърцето на Полша.
Аз се влюбих от пръв поглед.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: