Moszna Zamek, Nyskie Lake, Basilica of St. James and St. Agnes(Nysa) and the Palace Pławniowice

Едно от предимствата да живееш в Краков е, че има много забележителни места в региона, които само чакат да бъдат посетени. Група приятели решихме да изследваме околностите на Краков за един ден. Тук ще споделя с вас, моята идея за съботно пътуване. Тя е подходяща за хора, които са уседнали в Краков за постоянно, както и за туристи, решили да посетят региона.

Първото нещо, което трябва да направите, е да организирате наемане на кола. Целта на пътуването го изисква, защото до замък Moszna не може да се пътува с автобус. Осигуряването на кола става лесно, през интернет. В Краков има множество фирми, които дават коли под наем. Трябва да имате предвид, че ви е необходима кредитна карта, за да запазите кола (това е малка бележка, за тези, които до сега не са го правили).

Основната идея на нашето пътуване беше посещението на замъкът Moszna. Той се замира на 184 км западно от Краков. Това е около 2 часа, пътуване с автомобил. Преди да си помислите, че е много път за „един замък“, ще ви кажа: „Заслужава си“.

Построен през 17век, замъкът е обявен за един от най-красивите замъци не само в Полша, но и в света. Областта, в която се намира, носи името Горна Силезия. Любопитен факт е, че по време на разкопки през 20 век, в просторните градини са намерени много по-стари изби. Съществува легенда, че някои от тях са останки от предполагаем замък на тамплиерите.

През арпил 1895 година централната част на замъка, която е в бароков стил, е разрушена от пожар. След това бива реставрирана по-късно същата година. През 1912-1914 г. е достроено западното крило в неоренесансов стил.
Замъкът има 99 кули и 365 стаи, които са били собственост на силезийското семейство Тиеле-Уинклер. От 1998 г. до днес в Moszna се помещава галерия, в която на редовни изложби се представят творби на различни художници. Освен това приказният замък е музей, ресторант, луксозен хотел и домакин на летни лагери за тийнейджъри.

Следващата спирка от нашето пътуване – град Ниса.
Разположен на 50 км западно от замъка Moszna, град Ниса е административен център на Ниски окръг. Това е един от най-старите градове в областта Долна Силезия. Първите заселници датират от 10 век. Поради туристическите си обекти Ниса се посещава ежеседмично от поне 20 000 туристи. Бяхме очаровани от местните ресторанти и обслужване. Препоръчвам ви да посетите ресторант Kazamaty. Вкусната храна и атрактивната обстановка ни оставиха без думи.

Едно от многото места, които можете да посетите в града е базиликата St. James and St. Agnes. Съществува от 1198 година и попада в списъка на световното културно и природно наследство.
Язовира Nyskie – един от най- големите язовири в Полша. Построен на река Ниса през 1971. Стената на язовира е с дължина 2 км и височина 20 метра. Заедно с прилежащото езеро Отмухов, и двата резервата образуват защитената местност Отмухув-Ниса. Наоколо има изградени почивни бази и се посещават от хиляди туристи.

Вече бяхме по път обратно към Краков, когато някой извика: „Замък на 5 км от пътя. Отиваме ли???“ .. ами, какво да ви кажа, отидохме. И не съжалихме. Табелите ни отведоха до двореца Pławniowice.

The Palace and Park Pławniowice

Дворецът е със забележителна архитектура. Сградата е разделена на три крила и представя стила на холандския неомаганизъм. Характеризира се със специфичния цвят и текстура на стената. Покривите са украсени с множество кули и капандури. Около двореца се простира парк, подходящ за снимки и разходка.
Обиколката ни отне около 40 минути и след това продължихме обратно за Краков. В края на деня героите бяха уморени, но по-богати с милион снимки и куп спомени.

А на вас оставям да прецените бихте ли отделили една събота, за да се докоснете до такива интересни места?

One thought on “Moszna Zamek, Nyskie Lake, Basilica of St. James and St. Agnes(Nysa) and the Palace Pławniowice

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: