5 полезни съвета, които биха Ви помогнали да чуете: „Your visa is approved“

Благодарение на студентската програма Work and Travel USA, посещението на САЩ не е само мечта, а реално приключение. Впуснах се в него за пръв път през 2014 година. Освен самото записване, интервютата с работодателите, вземане на изпитите, има една важна стъпка, през която всеки участник в програмата трябва да премине. Така нареченото интервю за виза, което се провежда в американското посолство.

След като сме получили нашия DS 160 и сме попълнили цялата необходима информация, ни остават около седмица и половина до две, докато настъпи „датата ни за виза“. За някои това са две седмици на притеснение, стрес и дори паника. Тази публикация е точно за вас.

Истината е, че в интервюто за виза няма нищо страшно или притеснително. Спомням си как нервно пристъпвах от крак на крак на улица „Козяк“ 16, докато чаках да ни извикат. Моята приятелка ми каза: „спокойно все едно отиваш да си платиш тока. Има гишета и всеки се реди. Ще се справиш.“ И беше права.

Носят се слухове, че интервюто е само формалност и дали сте одобрени за виза е предваритено взето решение. Явявала съм се на такъв тип интервю 5 поредни години. Всичките ми опити бяха успешни. Практиката изневерява на тези слухове. Например, студент 2-ри курс, с отличен успех и видимо без забележка, се явява на интервю за първи път. Интервюто не минава добре и това води до неговият отказ. Моят съвет е да не подценявате този етап от процеса. Затова споделям с Вас 5 полезни идеи, които може да са ви от полза при явяване за визово интервю. На мен тези стратегии ми помогна да изживея магията наречена Work and Travel USA през лято 2014,2015,2016,2017,2018.

Бъдете спокойни.
Това може би е най-важната стратегия. Притеснението не е помогнало на никой. Нали? В крайна сметка, най-много да ви откажат. Шегувам се. Отпуснете се, заредете се с положителна енергия и не го мислете много. Можете да си отворите интернет браузара и да прочете няколко вица. Ако сте сам на интервюто, можете да се запознаете с хората наоколо и да ги разпитате кой за къде ще пътува. Току виж сте стрещнали бъдещи колеги от работната си позиция. Важно е да разсеете мислите си и да застанете спокойни пред консула. Идеята на това интервю е, да го убедите, че можете да се справите при трудни моменти в чужда за вас страна, където сте далеч от близки и приятели. Покажете, че дори в една напрегната ситуация като тази, можете да се владеете и да намерите решение.

Усмихвайте се.
Не забравяйте да се усмихвате и да бъдете любезни с консулите. Приемете ги като ваши приятели. Имайте предвид, че те са американци и са свикнали с любезности по време на разговор, било то и с непознат. Когато се наредите на опашката и дойде Вапият ред, можете да поздравите любезно. Върши работа и да ги попитате как са, или да вметнете коментар за времето. Опитайте се да не изглеждайте сърдити или напрегнати. Всички симпатизират на усмихнатите и уверени в себе си хора.

Освен усмивката на лицето, обърнете внимание и на облеклото си.
Добре е да не отивате в посолството по анцунг. Това е международна институция и представителното облекло е препоръчително. Все пак имате само 1 шанс да направите добро впечатление. Не казвам, че трябва да слагате кустюма от бала, но се уверете, че изглеждате добре.

Помислете за отговори на евентуални въпроси. Това е добра стратегия за хора, които имат повече от 1 специалност, или са прекъсвали образованието си. Могат да Ви питат : „Защо сте избрали да учите тази специалност?“, „С какво програмата ще помогне на образованието ви? „, „Какво ще правите, след като се върнете в България?“ и пр. Въпросите могат да бъдат много и най-разнообразни. Отговори като: „не знам“, „няма да се върна“, „не съм решил“, няма да са ви полезни.
На мен са ми задавали много подобни въпроси, защото имам 1 бакалавър и 2 напълно различни магистратури.
Можете преди интервюто да помислите и да създадете структурани и пълни отговори. Това би Ви донесло късмет.

Бъдете искрени.
Отговаряйте честно на въпросите. Не забравяйте, че от подаване на документите ви до самото интервю има около 2 седмици, през които вашата кандидатура се разглежда. Това включва преглед и проверка на цялата информация, която сте предоставили.
Ако не сте взели някой изпит, не казвайте, че сте го взели, а помислете за причината поради, която той не е взет. Но ако ви попитат: “ Защо искате да отидете в Америка?“, не отговаряйте „за пари“. Дори и това да е главната причина, сигурна съм, че можете да намерите хилидя други, които също са ви мотивирали да вземете такова решение.
Давайте пълни и точни отговори и няма да усетите как вече стискате вашата виза в ръка с трепетно очакване на терминал 2.

Надявам се, тези пет прости съвета да са полезни за вас в онези 5 решаващи минути, наречени интервю за американска виза. Желая огромен късмет на всички настоящи и бъдещи студенти, които са решили да излязат от зоната си на комфор и да се впуснат в това изживяване. Програмата за работа и пътуване в САЩ е наистина полезна и променяща живота. Ставайки част от нея, вие не само преоткривате нов свят, вие преоткривате себе си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: